Araç muayene hizmetleri özelleştirme kapsamına alındı

Hiç yorum yok


 Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın araç muayenesi kapsamındaki kapsam ve kapsamı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı, Resmi Gazete'de yayınlandı. Araç muayeneleri, trafikteki motorlu araçlar teknik şartlara uyup uymadığının tespit edilebilmesi için TÜVTÜRK'ün geniş belli zaman aralıklarında yapılıyordu. Trafik kanunu kapsamında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) yeni kararı ile araç muayeneleri seçiliyor.


 Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, 13 Ekim 1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamındaki araç muayene hizmetinin, kişisel kapsam ve kapsamının alınması kararlaştırıldı. Özelleştirme işlemleri, 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanacak. Özelleştirme; İşletme parası, özgürlüğün gayri ayni hakları, gelir paylaşım modeli ve parça masraflarına uygun diğer hukuki tasarruflar ve kiralama yöntemleri birlikte uygulanarak gerçekleştirilecek.


 Kararın içeriği Özelleştirme işlemlerinin işletme kapsamı, mülkiyetin gayri ayni hakların birleşimi, gelir kısıtlama modeli ve her şeyin yeterliliğine uygun sair hukuki tasarruflar veya kiralama yöntemlerinden biri ya da birkaçının birlikte veya ayrı ayrı ödemelerle gerçekleştirilmesi, ihale dokümanlarında ve sözleşmelerde yer alacakların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından birlikte belirlenmesine, kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasını teminen, Şahıs kartlarının 15 Ağustos 2027 tarihine kadar sınıflandırıla, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 3'üncü maddesi ile 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 8'inci maddesinde karar verildi.


 Yeni ihalelerin en geç 15 Ağustos 2027'ye karar verme süreci 2021 yılında yapılan düzenlemeyle araç muayene ihaleleri için imtiyaz sözleşme süresi bitimi kayıtları en az 5 yıllık gerekli plan, proje, altyapı ve diğer işletme alma yönetimi ve yeni ihalelerin en geç 15 Ağustos 2027' ye kadar sonuç kararının.


 2024 yılı araç muayene ücreti 2024 yılı araç muayene ücreti; Traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 927,60 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1.821,60 TL; Kamyon, tır, çekici, otobüsler içinse 2 bin 432,40 TL olarak belirlendi. 2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 35. maddesi saklanıyor, muayene süresi her araçtan geçiyor, geciken her ay için muayene ücreti yüzde 5 oranında fazla bedel ile tahsil ediliyor. Muayene raporlarının gidişatına göre "ağır kusurlu" veya "emniyetsiz" olduğu kaydedilip muayeneleri onaylanıyor.


Hiç yorum yok

Yorum Gönder